Blogg

När borgarna röstade för en socialistisk friskola

Med anledning av diskussionen om den islamiska friskolan i Borås så påminns jag om den kanske märkligaste politiska debatten som någonsin har ägt rum i vår stad.

 

SSU (Socialdemokratiska ungdomsförbundet) i Borås bestämde sig för att påvisa det orimliga i friskolesystemet, genom att ansöka om att starta en ”socialistisk friskola”. I ansökan beskrev man tydligt hur den ”socialistiska indoktrineringen” av eleverna skulle gå till. 

 

Det skulle sjungas Internationalen varje morgon, religionsundervisningen bestå i att diskutera Marx samt att citera partiprogrammet och på idrotten skulle det övas på maoistisk formationsdans (tänk Nordkorea). SSU tog verkligen i för att provocera och visa det absurda i systemet.

 

När ansökan skulle upp i Kommunstyrelsen argumenterade vi socialdemokrater stenhårt mot att friskolan skulle få starta. Våra argument var desamma som idag. Skolor ska vara öppen för alla elever och inte drivas på religiös eller politisk grund.

 

Lika hårt som vi argumenterade mot skolan, lika hårt argumenterade de borgerliga partierna för den socialistiska skolan. Till slut blev det votering i Kommunstyrelsen. Alla de borgerliga partierna röstade för och socialdemokraterna och vänsterpartiet emot. Således blev beslutet med röstsiffrorna 7-6 att den socialistiska friskolan skulle få starta. 

 

Den dåvarande moderata ordförande i kommunstyrelsen kunde därefter i media uttrycka sin glädje(?) över att Borås kunde få en socialistisk friskola med maoistisk formationsdans på schemat. 

 

Nu blev det dock inte så. Efter godkännandet i kommunstyrelsen drog SSU tillbaka sin ansökan. Syftet var uppfyllt – att synliggöra friskolesystemets absurditet.

SSU:s Anders Österberg skriver i Borås Tidning om friskoleansökan.

SSU:s Anders Österberg skriver i Borås Tidning om friskoleansökan.