Blogg

Västerlånggatan har fått nya kläder

I lördags hade jag förmånen att få inviga den omgjorda Västerlånggatan, med den mycket omtalade kanalen. Vi får nog gå tillbaka till debatten om Pinocchio för att hitta exempel på en ändring i stadsbilden som har varit lika omstridd.

Men nu när kanalen är på plats är jag rätt säker på att den snart kommer att bli omtyckt av de allra flesta, och så småningom kan vi räkna med att den blir ett så självklart inslag i vår fina stad att det skulle möta stora protester om någon ville ta bort den igen.

Aldrig hör man någon kalla torgbrunnen för ”pissebrunnen” och kräva rivning. När vi klubbade igenom renovering av gamla vattentornet, borgen på höjden, möttes det av glada tillrop, trots att det kostar en hel del och trots att tornet ”bara” används som blickfång och minne av äldre tider. Därför att det inte alls är så ”bara” att få känna sig hemma och invand och bekant i sin stad. Inslag i stadsbilden måste nog få finnas ett tag innan vi får den där sköna hemma-känslan när vi ser dem.

Och så fick vi ju faktiskt inte alls bara en kanal, utan bra och genomtänkta ledstråk för människor med nedsatt syn, vi fick en ordentlig cykelbana istället för en av de allra sämsta i centrala Borås, den som fanns där tidigare. Och under mark har ledningar för vatten och fjärrvärme fått en nödvändig översyn.

Jo, jag tror att det kommer att bli riktigt bra detta!

image12
image1